Nordjyllands jernbaner

Send mail

Nordjyllands jernbaner > Hjørring Privatbaner > Hjørring - Hørby banen > Strækningen

Strækningen

Banen gik fra Hjørring, krydsede amtsvejen i Ilbro og gik op til Lørslev og kom lidt nord for Øksenvad og over de flade marker til holdepladsen Bøjholm beliggende lidt nord for Agdrup. Her var opført en bolig for en baneformand, hvis hustru solgte billetter og ekspederede rejsegods samt banepakker. Holdepladsen lå meget øde uden nogen samlet bebyggelse og flere hundrede meter fra det nærmeste hus.

Her krydsede Hørbybanen syd for Hjørring DSB sporet der var tænkt dobbeltsporet. Det kom dog aldrig. Broen ligger der endnu og er idag vejbro.

Stationerne var i samme stil som de øvrige stationsbygninger på Hjørring privatbaner og var tegnet af arkitekt Sylvius Knutzen.

Banen fortsatte over flade marker og kær og løb på en halv km dæmning inden den nåede Taars, hvor den krydsede amtsvejen lige vest for Taars bageri.

Taars station var krydsningsstation og havde udover læssespor et krydsningsspor. Stationen var i begyndelsen den største mellemstation og havde stationsforstander.  Først da Vodskov - Østervraa Banen blev åbnet i 1924, var der større trafik på Østervraa station.

Omtrent 500 m fra stationen udgik et sidespor til Boller plantage, hvor banens grusgrav var beliggende. Grusgraven blev dog allerede nedlagt 1917 og sporet fjernet.
Fra Taars gik banen i slyngninger mod sydøst. Hvor banen skar Vrejlev Klostervej (Terpetvej), åbnedes i 1921 et trinbrædt, Bjørnstrup.

Fra Terpetvej gik bane sydøst forbi Bjørnstrup gennem det meget kuperede terræn til Tranget, hvor stationen lå lige øst for overskæringen med Taars - Mylund vejen. Tranget var en af de mindste stationer med et læssespor og hele tiden betjent med en ekspeditrice.

Fra Tranget fortsatte banen mod øst til Sæsing gennem et kuperet terræn med mange gennemskæringer. Sæsing station kom til at ligge ca. midt imellem Kold bro, Morild og Gl. Sæsing.

Fra Sæsing fortsatte banen gennem det kuperede terræn mod øst videre til Østervraa, Thorshøj og Hørby.